Over craviet

Craviet maakt maatschappelijke thema’s bespreekbaar door middel van podiumkunsten

Craviet ontwikkelt theaterstukken die telkens een overkoepelend maatschappelijk thema hebben.
Om de kern van de maatschappelijke thema’s zo goed mogelijk te raken wordt er, voorafgaand aan
iedere productie, onderzoek gedaan naar het desbetreffende thema. Vervolgens wordt de opgedane kennis doorontwikkeld tot een theaterproductie, waarna deze opgevoerd zal worden. Hierdoor zal iedere productie bestaan uit een grote diversiteit aan deelnemers. Dit zijn bijvoorbeeld professionals, amateurs, jonge mensen, iets minder jonge mensen, cultuuraanbieders, verenigingen, instellingen, enthousiastelingen en ga zo maar door. Dé grote kracht van dit soort projecten is de diversiteit aan disciplines en professionaliteit in deze stukken. Daarnaast speelt de ontwikkeling van de amateur als professional ook een erg grote rol.

Het is belangrijk dat je gedurende je leven blijft leren, jezelf blijft prikkelen en ontwikkelen. Dit doe je
door verder te kijken dan naar dat wat je altijd deed. Op die manier verbreed je je horizon. Zo leren
professionals van amateurs en andersom. Kruisbestuiving van disciplines verruimen je blikveld en
leveren mooie nieuwe kansen op. Bovendien is het belangrijk om plezier te hebben en is het altijd
goed om nieuwe sociale contacten op te doen en zo je netwerk te verbreden. Daarnaast is het
belangrijk om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken en te houden. Dit doen we door de
thema’s zorgvuldig te kiezen en deze te verwerken in de producties. Verder voeren we tijdens het
traject dialogen over de thema’s, om zo de bespreekbaarheid te vergroten.
————————————————————————————————————————————-

Pilot | WIES

De theatervoorstelling WIES heeft als pilot voor Craviet gedraaid, om actief te onderzoeken waar behoeftes en mogelijkheden liggen. Dit begon allemaal in november 2018 met enkele overlegmomenten. Wat kan? Waar liggen uitdagingen? Waar kunnen we onszelf uitdagen? Waar kunnen we grenzen verleggen? Eenmaal van start bleek al snel dat dit project grenzeloze mogelijkheden zou hebben! “Laten we het anders doen, het onverwachte neerzetten, mensen van hun stoel blazen en de deelnemers een reis geven die ze nooit vergeten!”

De pilot is zeer geslaagd te noemen. Begin maart 2020 bezochten in de Schouwburg in Venray ruim 1200 gasten, drie uitvoeringen. De reacties waren overweldigend en men was bijzonder verrast door de kwaliteit van deze groep. Dit gaf de boost om door te gaan met dit soort theaterproducties.

Talent

Talent bevindt zich onder verschillende lagen van de bevolking en in alle leeftijdsgroepen. Craviet gaat iedereen de kans bieden om zich daarin te ontwikkelen. Er is ruimte voor amateurs en professionals. Er zijn workshops die we ‘in laten vliegen’, maar het merendeel leren we van elkaar. 

In de huidige tijd is het niet meer ‘wenselijk’ om je blijvend aan te sluiten bij een vereniging. Daarom zijn de producties van Craviet op projectbasis toegankelijk. Dat betekent dat je als deelnemer weet wanneer je begint, maar ook wanneer je eindigt, zodat je flexibiliteit van je leven kunt waarborgen. Zo hopen wij de deelnemers van een productie de kans te bieden om zich op een vrijblijvende manier te ontwikkelen en zo ook hun passie voor theater en andere disciplines te ontdekken. Tevens zicht dit voor de mogelijkheid om telkens te werken met andere gezelschappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dansgroepen, muzikanten, filmmakers, kunstenaar, harmonieën en fanfares.

Door de mogelijkheid om steeds een ander gezelschap samen te stellen, zorg je voor nieuwe verbindingen en groei- en leermogelijkheden. Tevens ben je een soort proeftuin geworden voor alle deelnemende disciplines. Het is namelijk toch mooi als je mee gaat doen aan een theaterstuk en daar ontdekt dat die dansgroep of dat ene koor, die ook betrokken is bij de productie, helemaal jouw ding is!
————————————————————————————————————————

Ontmoet ons bestuur